Rudraksha Rudraksha
Materiaal: noot, 5 mukhi, rijggat: 1,5 mm.

Rudraksha is het zaad van de rudraksha boom (eleocarpus).

Ze worden gebruikt voor gebedskettingen en -armbanden in het hindoesme en het boeddhisme.
De zaden komen voor in een diversiteit van 1 geheel tot zelfs 21 zijden. Een zijde wordt ook wel mukhi genoemd (een walnoot heeft bv. twee zijdes en een paranoot 3 zijdes). Rudraksha kan 4 tot 40 mm. groot worden: hoe kleiner, hoe waardevoller.
De god Shiva, zo geloofd men, zou hebben gehuild om het welzijn van de mens en waar zijn tranen op de aarde vielen, ontsproten de rudraksha-bomen. Daarom worden deze zaden ook wel de tranen van Shiva genoemd.
Gebedskettingen, of gebedsarmbanden, ook wel mala's genoemd, worden al duizenden jaren gedragen, maar ook de hangers zijn tegenwoordig naast het spirituele aspect, een uiting van liefde voor alles wat leeft, groeit en bloeit.
De kracht van de rudraksha's wordt gebruikt voor de verbetering van de innerlijke rust, helderheid, concentratie en voor het tegengaan van negatieve invloeden van buitenaf.
Net als met een Boeddhabeeld, is het het beste om zelf een mala te maken, of te krijgen en deze regelmatig aandacht te schenken door verzorging en reiniging.
De zaden/kralen kunnen het beste met zuivere/natuurlijke materialen worden gecombineerd, zoals (half-) edelstenen, zij zouden elkaars krachten versterken.
5 Mukhi Rudraksha is het meest gewild en wordt ook wel Lord Shiva genoemd.